Galaxnytt

Nyheter från hela Galaxen

En intervju med rektorn

Jag har intervjuat skolans rektor med några frågor för att få reda på vad en rektor egentligen jobbar med.

– Varför ville du bli rektor?

– Jag trivs att jobba i skolans miljöer, att jobba nära barn och ungdomar, jobba i en verksamhet som jobbar i utveckling. I skolan handlar det om utveckling i alla plan, utveckling elever, personal o.s.v. Det händer mycket i skolan och man behöver hitta nya vägar som gör att det blir utvecklande.

-När ville du det?
– Jag har jobbat som rektor i 13-14 år, innan det jobbade jag på ett flygbolag. Jag har jobbat i skolan tidigare, och jag funderade på vad jag ville bli och saknade skolan. Ville bli rektor.

– Vad gör du egentligen på jobbet?
– Jag sitter i många möten, både med personal, föräldrar, andra personer som jobbar för skolan, rektorer på andra skolor, verksamhetsledare, elevhälsoteam,  hur man kan göra det bättre för flera elever, ibland enskilda elever. Planerar en del möten också, betalar räkningar, ser till att löner går ut (personaladministration), samtal med personal och elever. Skrivarbeten, protokoll, information, handlingsplaner (likabehandlingsplan t.e.x). Man får mycket mail och då så  sorterar jag också mail.

-Är det stressigt?
– Ibland, ibland har man väldigt mycket och det händer många saker samtidigt ibland.

– Hur ofta/länge jobbar du?
– Jobbar ofta lite för länge!

– Var jobbet som du tänkt dig?
-Både och, jag har jobbat med liknande saker. Vissa uppgifter är mindre roliga, andra mer. Men man hade förväntat sig det.

– Är det mycket pappersjobb?
– Mer jobb att man sitter i möten, det tar mest tid. Ofta blir det pappersarbete som dokumentation efter möten.

– Vem är din chef?
– Ganska ny chef, biträdande förvaltningschef, Karmen Blom.

– Vad tycker du om jobbet?
– Kul att jobba som rektor, man jobbar med människor, ibland blir det lite jobbigt, när man t.ex inte hinner allt man borde hinna, och man hamnar i situationer där man blir orolig för elever eller personal.

– Vad jobbade du med innan du blev rektor i den här skolan?
– Jag var rektor för två skolor och förskolor, i Knivsta kommun.

– Varför ville du bli rektor i den här skolan?
– Jag jobbade länge på dem andra skolorna,  jag ville ha en ny utmaning, komma i ett annat sammmanhang, få nya utmaningar. Trivdes bra i Knivsta, men ville utmana mig själv igen.

– Vilken utbildning har du haft för att bli rektor?
– Pedagogisk utbildning, fritidspedagog i grunden, och jag har också gått i rektorsutbildning.

– Om du inte skulle jobba som rektor, vad skulle du jobba som då?
– Jag tycker om att vara ledare eller chef, tycker om att påverka. Jag skulle kanske jobba med att forska om någonting som har med människor att göra. Jag är nyfiken, jag vill ta reda på mer. Jag skulle iallafall jobba med människor. Jag tycker om att resa och lära mig om olika kulturer också.


 Faktaruta:
 -Var bor du
 * Uppsala, Salabacke
 -Hur gammal är du
 * 53 år
 -Vad gör du på fritiden
 * Landställe, umgås med släkt och vänner, läser mycket för att hålla mig uppdaterad.
 -Fulla namn (mellannamn)
 * Susanne Birgitta Calland

av Vera

« »

© 2018 Galaxnytt. Tema av Anders Norén.